Boeken lezen, opdrachten maken en verslagen schrijven; als student heb je het maar druk. Om nog niet eens over je verplichtingen buiten de collegemuren te beginnen… Sporten, lekker eten, uitgaan en – uiteraard – voldoende slaap pakken; het hoort allemaal bij het o-zo-typerende studentenleven. Maar, waar betaal je alles van? Hoe je het ook wendt of keert: een bijbaan is niet te vermijden.

Geld verdienen

Zoals gezegd: geld verdienen is belangrijk. Al helemaal als student! Om het échte studentenleven überhaupt te kunnen nastreven, is een zakcentje verdienen zeker aan te raden. Dat studentenleven onderhouden is voor veel studenten de voornaamste reden om aan een bijbaan te beginnen. Want ‘leuk’; nee, zo wordt een bijbaan doorgaans niet gezien. Sterker nog: de meeste studenten zien het hebben van een bijbaan als een verplichting; “het moet wel, want anders zijn de donderdagavonden in de kroeg voor mij verleden tijd”.

Financiering voor je studie

Naast geld verdienen om de donderdagavonden (en dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag…) in stand te houden, is een bijbaantje ook handig om de studie zelf mee te financieren. Iedere maand wordt het weer van je rekening afgehaald: collegegeld. En ook een aantal keer per jaar moet je het weer aanschaffen: studieboeken. “Verschrikkelijk!”, vinden veel studenten. Want eerlijk is eerlijk: de boeken en het collegegeld kosten alles bij elkaar aardig wat geld; niet iets wat je ‘even’ op je verjaardag aan je tante kan vragen. Oplossing? Get a job!

Relevante werkervaring

Waar veel studenten niet aan denken, is dat het hebben van een bijbaan zeer goed op je cv staat. Niet alleen dat; als je kiest voor het juiste bijbaantje, is de kans groot dat je relevante werkervaring voor later op doet. De juiste bijbaan inderdaad; als rechten student heeft het niet veel zin om als vakkenvuller bij de Appie aan het werk te gaan. Kies bijvoorbeeld liever voor een flexibele, juniorfunctie bij een rechtbank in jouw stad! Het toont aan dat jij, als hardwerkende student, maar wat graag relevante werkervaring op wilt doen. Dat kan zeker goed van pas komen wanneer je later, nadat je je studie hebt afgerond, op een baan gaat solliciteren.